ОСНОВНІ ЗАСАДИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТА СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ В УКРАЇНІ: ПЕРЕВАГИ ТА ПРОБЛЕМИ

  • Ольга Олександрівна Матрос Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини https://orcid.org/0000-0001-6541-1941
Ключові слова: соціальний захист, особи з інвалідністю, Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю, втрата працездатності, пенсійне забезпечення

Анотація

У статті висвітлено основні засади соціального захисту та соціально-педагогічної інтеграції осіб з інвалідністю в Україні, яке пройшовши тривалий шлях еволюції, модифікувалось відповідно до потреб часу. Наведено у дослідженні деякі елементи проблем, що виникають у осіб з інвалідністю із самореалізацією та самоствердженням, зокрема, у зв’язку з працевлаштуванням. Розкрито законодавчу систему соціального забезпечення осіб з інвалідністю пільгами та допомогами.

Посилання

Богинская Ю. В. Социально-педагогическая поддержка студентов с ограниченными возможностями в высших учебных заведениях: теория и практика: монография / Юлия Валериевна Богинская. – Ялта: РИО РВУЗ «КГУ», 2012. – 384 с.

Конвенція Про права осіб з інвалідністю. Резолюція Генеральної Асамблеї ООН №61/106 прийнята на шістдесят першій сесії ГА ООН, ратифіковано Законом України № 1767-VI від 16.12.2009.

Конституція України // ВВР України. – 1996. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.president.gov.ua.

Кравченко М. В. Актуальні проблеми соціального захисту інвалідів в Україні. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://academy.gov.ua/ej/ej12/txts/10kmvziu.pdf.

Кривоконь Н. І. Проблеми соціальної роботи та соціальної політики в Україні: навчальний посібник / Н. Кривоконь. – Чернігів: Чернігівський державний технологічний університет, 2012. – 320 с.

Мельник В. П. Міжнародно-правове регулювання соціального захисту осіб з інвалідністю у сфері реабілітації та праці: теоретико-правовий підхід. – вип. 1(22). – 2018. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.pjv.nuoua.od.ua/v1_2018/17.pdf.Особи з інвалідністю потребують уваги та допомоги // Урядовий кур’єр. – 4 січня 2018. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://ukurier.gov.ua/.

Сайт Міністерства соціальної політики. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.msp.gov.ua.

Шурма І. М. Нормативно-правовий механізм державного управління соціальним захистом осіб з обмеженими можливостями / І. М. Шурма // Теорія та практика державного управління. – Вип. 2 (41). – 2013. – С. 1–7.

Опубліковано
2019-11-05
Як цитувати
Матрос, О. О. (2019). ОСНОВНІ ЗАСАДИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТА СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ В УКРАЇНІ: ПЕРЕВАГИ ТА ПРОБЛЕМИ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (178), 128-133. вилучено із https://pednauk.cusu.edu.ua/index.php/pednauk/article/view/50