ВИВЧЕННЯ ЗОРЯНИХ СУЗІР’ЇВ З ВИКОРИСТАННЯМ ЕЛЕМЕНТІВ STEM-ОСВІТИ

Ключові слова: STEM-освіта, практичні роботи, астрономія, відстані до зір, сузір’я

Анотація

Спостерігаючи та застосовуючи отримані на уроках знання для вирішення практичних завдань учні отримують можливість бачити астрономічні явища з нових боків. В даній роботі запропоновані практичні роботи з використанням елементів STEM-освіти та представлена розробка практичного завдання з теми «Просторова карта сузір’я ». Виконання практичних робіт й розв’язування задач на заняттях астрономії як у школі так і у закладах вищої освіти є необхідною умовою для розвитку самостійно мислячої творчої особистості, яка може зробити власні висновки. Із використанням інформаційно-комунікаційних технологій у самостійній роботі учнів та студентів відбувається збільшення кількості та методів представлення навчальних завдань, призначених для самостійного опрацювання. Запропоновані практичні завдання реалізують також особливі освітні потреби учнів.

Посилання

Вольянська С. Є. STEM-освіта. Довідник сучасного педагога. Х. : Основа, 2016. С.124-125.
Кириленко С., Кіян О. Поліфункціональний урок у системі STEM-освіти: теоретико-методологічні та методичні сегменти. Рідна школа. 2016. №4. С. 50-54.
Корнієнко О. Р. Про актуальність запровадження STEM-навчання в Україні. URL: //http:elenakornienko.blogspot.com/2016/02/stem.html (дата звернення: 30.03.2019).
Кузьменков С. Г., Бабенко М. О. Методичні рекомендації та інструкції практичних робіт з курсу «Астрономія». Херсон : Херсонський Віртуальний Університет, 2010.
Кузьменков С. Г. Підготовка сучасного вчителя астрономії. Херсон : ХДУ, 2011. 332 с.
Лавут Е. Практичні роботи з астрономії : методична розробка. Сімферополь : Мала академія наук Криму «Пошукач», 2009. 31 с.
Мальченко С. Л, Шевченко О. О. Організація самостійної роботи при вивчені астрономії. Актуальні проблеми природничо-математичної освіти в середній і вищій школі : збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції, 26-28 червня 2014 р. Херсон, 2014. С. 67-69.
Мальченко С. Л. Використання інформаційних технологій при організації самостійної роботи з астрономії. Інноваційний намір розвитку природничо-математичної та технологічної освіти : матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю. Херсон : Айлант. 2015. Вип. 15. С. 97-100.
Мальченко С. Л., Ткачук Д. Л. Використання інформаційно-комунікаційних технологій при вивчені астрономії для підвищення пізнавальної активності учнів. Вісник Черкаського університету. Педагогічні науки. 2016. № 11.
Опубліковано
2019-04-25
Як цитувати
Мальченко, С. Л., & Іванова, А. І. (2019). ВИВЧЕННЯ ЗОРЯНИХ СУЗІР’ЇВ З ВИКОРИСТАННЯМ ЕЛЕМЕНТІВ STEM-ОСВІТИ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 1(177), 231-237. вилучено із https://pednauk.cusu.edu.ua/index.php/pednauk/article/view/251