РОЗВИТОК ІНІЦІАТИВНОСТІ ТА ПІДПРИЄМЛИВОСТІ УЧНІВ ЗАСОБАМИ ПРОЕКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ З ФІЗИКИ

  • Олена Володимирівна Ліскович Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти http://orcid.org/0000-0001-9523-8131
Ключові слова: компетентнісний підхід, ключова компетентність, підприємницька компетентність, структура компетентності, навчання фізики

Анотація

У статті висвітлено актуальну проблему розвитку  ініціативності та підприємливості учнів у процесі залучення їх до проектної діяльності в освітньому процесі з фізики.

На основі аналізу наукових публікацій уточнено сутність ключової компетентності «Ініціативність і підприємливість» як структурованого комплексу якостей особистості, що забезпечує здатність ініціювати нові ідеї та втілювати їх у життя, раціонально та ефективно використовувати енергетичні, матеріальні та фінансові ресурси, вирішувати проблеми, пов’язані з власним соціальним статусом і добробутом, а також розвитком суспільства та держави в цілому. Конкретизовано зміст когнітивного, діяльнісного та особистісного компонентів компетентності. Обґрунтовано доцільність використання навчальних проектів для формування даної компетентності, сформульовано критерії відбору їх тематики, наведено приклади учнівських проектів.

Посилання

Білова Ю. А. Поняття та структура підприємницької компетентності майбутніх фахівців економічного профілю. Оновлення змісту, форм та методів навчання і виховання в закладах освіти. 2013. Вип. 7. С. 15–17.
Величко Л. П. Наскрізні змістові лінії в курсі хімії основної школи. «Підприємливість та фінансова грамотність». Біологія і хімія в рідній школі. 2018. № 2. С. 8–11.
Козленко О. Г. Проектно-рольова гра з біології як форма реалізаії наскрізної змістової лінії «Підприємливість та фінансова грамотність». Біологія і хімія в рідній школі. 2018. № 2. С. 11–19.
Ліскович О. В. Структура та сутність підприємницької компетентності учнів у контексті навчання фізики. Наукові записки. Проблеми методики фізико-математичної і технологічної освіти. Кіровоград, 2016. Вип. 10. Ч. 2. С. 69-72.
Матукова Г. І. Теоретико-методологічні засади розвитку підпри-ємницької компетентності у майбутніх фахівців економічного профілю: дис. доктора пед. наук : 13.00.04. К., 2016. 670 с.
Морзе Н., Балик Н. Шляхи формування підприємницької компетентності майбутніх інформатиків. Інформатика та інформаційні технології в навчальних закладах : Науково-методичний журнал. 2015. № 1. С. 8-17.
Нова українська школа. Концептуальні засади реформування середньої школи. Міністерство освіти і науки України, 2016. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/nova-ukrainska-shkola-compressed.pdf.
Уроки з підприємницьким тлом: навч. матеріали / за заг. ред. Е. Бобінської та ін. Варшава : Сова, 2014. С. 32–35.
Шарко В. Д. Навчання учнів проектувальної діяльності з фізики в контексті нової програми. Фізика та астрономія в сучасній школі. 2013. № 2. С. 6-9.
Шарко В. Д. Технології формування громадянської компетентності учнів під час навчання фізики. Фізика та астрономія в сучасній школі. 2018. № 4. С. 23-30.
Опубліковано
2019-04-25
Як цитувати
Ліскович, О. В. (2019). РОЗВИТОК ІНІЦІАТИВНОСТІ ТА ПІДПРИЄМЛИВОСТІ УЧНІВ ЗАСОБАМИ ПРОЕКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ З ФІЗИКИ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 1(177), 216-220. вилучено із https://pednauk.cusu.edu.ua/index.php/pednauk/article/view/248