ІНТЕГРАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ ЯК ЗАСОБИ ЗАСВОЄННЯ УЧНЯМИ ЗНАНЬ З ФІЗИКИ ТА АСТРОНОМІЇ

  • Оксана Василівна Бронішевська Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова https://orcid.org/0000-0001-8906-0330
Ключові слова: інтеграція знань, інтеграційні процеси, навчання учнів фізики та астрономії, методика навчання фізики та астрономії

Анотація

У статті мова йде про те, інтегративний підхід реалізується під час вивчення інтегрованих курсів чи фізики та астрономії окремо, коли цілісність знань формується завдяки інтеграції їх на основі спільних для фізики та астрономії понять, застосуванню методів і форм навчання, контролю і корекції навчальних досягнень учнів, що спрямовують навчальний процес на об’єднання знань, умінь і навичок з фізики та астрономії.

Використання інтеграційних підходів під час вивчення фізики та астрономії сприяє формуванню в учнів уміння проводити синтез і перенесення природничо-наукових знань з фізики та астрономії, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки явищ і процесів природи, систематизувати й узагальнювати знання, вміння і навички.

Посилання

Гоголашвили О. В., Кузьмин Н. Н. Межпредметные элективные курсы. Физика в школе. 2010. №5. С. 34 – 39.
Енциклопедія освіти /Акад. пед. наук України ; голов. ред. В. Г. Кремень. К. : Юрінком Інтер, 2008. 1040 с.
Королева Л. В., Королев М. Ю., Петрова Е. Б. Об интеграционных процессах в образовании. Наука и школа. 2009. №5. С. 3 – 6.
Костюк Н. Т. Интеграция современного научного знания. Методологический анализ. К. : Вища школа, 1984. 183 с.
Науково-методичні основи змісту сучасної освіти (курс лекцій) : науково-методичний посібник / автори-упорядники : Л. Ф. Пашко, М. І. Степаненко, О. П. Коваленко та ін. Полтава : ПОІППО, 2006. 124 с.
Сиротюк В. Д., Сільвейстр А. М., Моклюк М. О. Теоретико-методичні засади засвоєння учнями природничо-наукових знань як необхідна умова навчання фізики майбутніх учителів хімії і біології : монографія. Вінниця : ТОВ «Нілан-ЛТД», 2018. 206 с.
Чернуха Н. М. Інтеграція виховних соціальних впливів суспільства у формуванні громадянськості учнівської молоді : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт. пед. наук : 13.00.05. Луганськ, 2007. 45 с.
Опубліковано
2019-04-25
Як цитувати
Бронішевська, О. В. (2019). ІНТЕГРАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ ЯК ЗАСОБИ ЗАСВОЄННЯ УЧНЯМИ ЗНАНЬ З ФІЗИКИ ТА АСТРОНОМІЇ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 1(177), 78-81. вилучено із https://pednauk.cusu.edu.ua/index.php/pednauk/article/view/234