ВПРОВАДЖЕННЯ ОЗДОРОВЧОГО ФІТНЕСУ В СИСТЕМУ ФІЗКУЛЬТУРНОЇ ОСВІТИ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ

  • Оксана Валентинівна Язловецька Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0003-2653-1662
Ключові слова: учні початкової школи, уроки фізичної культури, фітнес-програми, дитячий фітнес, оздоровчі заняття

Анотація

У статті визначено сутність поняття «дитячий фітнес», окреслено його особливості, що робить заняття привабливими для дітей і підлітків.

Акцентовано увагу на те, що програми дитячого фітнесу класифікують залежно від віку дітей, за спрямованістю різних засобів фізичної культури, предметів та обладнання.

Зазначено, що в останні роки в Україні відбувається вдосконалення освітнього процесу, однією з основних тенденцій якого є перехід від традиційної парадигми до створення умов навчання через застосування сучасних інноваційних технологій, зокрема у галузі фізичної культури. Наголошено на тому, що одним зі шляхів вирішення проблеми використання інновацій у фізичному вихованні в закладах загальної середньої освіти може бути впровадження різних напрямків фітнесу, зокрема дитячого, для підвищення зацікавленості учнів початкової школи до занять фізичною культурою.

Молодший шкільний вік особливо сприятливий для оволодіння базовими компонентами культури руху, освоєння великого арсеналу рухових умінь і навичок, формування ключових компетентностей і ціннісного ставлення до фізичної культури та спорту.

Зазначено, що в освітній програмі фізкультурної освітньої галузі для 1-4 класів одним із засобів підвищення рухової активності учнів рекомендовано впровадження різних видів дитячого фітнесу. Це дало нам змогу виокремити та запропонувати найбільш популярні напрями фітнесу, які можна використовувати у фізкультурно-оздоровчій діяльності учнів початкової школи, а саме фітнес-гімнастика та акробатика; класична аеробіка з м'ячем; аеробіка зі скакалкою; ігровий стретчинг з елементами йоги, фітбол-гімнастика, степ-аеробіка, дитячий пілатес тощо.

Теоретично обґрунтовано доцільність впровадження засобів дитячого фітнесу в різні форми фізичного виховання учнів молодших класів для підвищення рівня їх фізичної підготовленості та покращення показників здоров'я. Зазначено, що заняття з використанням фітнес-технологій підвищують інтерес до занять фізкультурою, музичний супровід покращує емоційний фон уроків і настрій, тренує основні життєво важливі рухові навички та можливості для самостійного виконання фізичних вправ.

Посилання

Бойко А.С., Дубинська О.Я. Оздоровчий фітнес у системі фізкультурної освіти молодших школярів. Сучасні проблеми фізичного виховання і спорту школярів та студентів України: матеріали ХІІ Всеукр. наук. практ. конф. молодих учених з міжнар. участю. Суми, 2012.Т1.С.26-30.

Воловик Н.І. Сучасні програми оздоровчого фітнесу: навч. посіб. К.: Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова, 2015. 48 с.

Дудіцька С.П. Програмування фізкультурно- оздоровчих занять: навч. посіб. Чернівці: Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2021. 218 с.

Теоретико-методичні основи оздоровчого фітнесу: навч. посіб. / Юлія Беляк та ін. Львів: ЛДУФК, 2018. 208 с.

Стрельченко Л., Арєшина Ю. Зміст занять оздоровчим фітнесом для дітей молодшого шкільного віку. Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві: збірник наукових праць. 2011. №. 1 (13). С. 28- 32.

Типова освітня програма 3- 4 клас / Шиян Р.Б. та ін. Київ, 2022. 73 с.

Тулайдан В. Г. Оздоровчий фітнес: навч. посіб. 2-е вид. з контр. питаннями і допов. Ужгород: ТОВ «Бест- Принт», 2020. 142 с.

Опубліковано
2022-10-31
Як цитувати
Язловецька, О. В. (2022). ВПРОВАДЖЕННЯ ОЗДОРОВЧОГО ФІТНЕСУ В СИСТЕМУ ФІЗКУЛЬТУРНОЇ ОСВІТИ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (207), 385-390. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-207-385-390