АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ДОСВІДУ ВИКЛАДАННЯ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВА ШВЕЙНОГО ВИРОБНИЦТВА НА УРОКАХ ТЕХНОЛОГІЙ

  • Людмила Миколаївна Хоменко Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини https://orcid.org/0000-0002-5126-583X
  • Наталія Валентинівна Безлюдна Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини https://orcid.org/0000-0003-4823-3463
Ключові слова: текстильні волокна, текстильні матеріали, сучасне виробництво, оздоблення матеріалів, технологія виготовлення, синтетичні волокна, пряжа, текстильна промисловість, ткацькі переплетення, лляні полотна, швейні нитки, зминальність

Анотація

У статті досліджені та проаналізовані теоретичні питання особливостей ознайомлення учнів з виробництвом, обробкою, застосуванням текстильних волокон рослинного та тваринного походження, хімічних і штучних волокон, нетканих полотен, тканин та оздоблювальних матеріалів.

Були визначені методи проведення лабораторно-практичних занять, а також поставлені завдання про те, як створити в учнів певне уявлення про роль і місце текстильних матеріалів в швейній промисловості.

Також проаналізовані етапи вивчення текстильного матеріалознавства, досліджені методи його пояснення. Особлива увага приділяється початку викладу матеріалу, особливостям вивчення поділу на волокна, пряжу, нитки і тканину. При цьому необхідно наголошувати, що текстильні матеріали бувають натуральні і хімічні, зазначити, що волокна використовують для виробництва тканин, а нитки і тканини для пошиття швейних виробів. Ознайомлення з процесами ткацтва варто починати з визначення самого терміна. Учням роз'яснюють, що ткацтвом називають сукупність процесів, у результаті яких переплетенням двох взаємно перпендикулярних систем ниток утворюється тканина. Необхідно зазначити про те, що процес ткацтва поділяють на два етапи: підготовчі роботи і ткацтво, яке виконується на ткацьких верстатах. Під час ознайомлення з цими процесами доцільно демонструвати учням роботу на ткацькому верстаті, а вже тільки після цього аналізувати сам процес ткацтва. Якщо учні розуміють це, то можна вважати перший етап ознайомлення їх з ткацтвом закінченим. Далі учням доцільно коротко охарактеризувати ткацькі верстати, починаючи з механічного і закінчуючи автоматичним.

Відомо, що з великим інтересом сприймається матеріал про професії прядильника і ткача. Вчитель розповідає про умови роботи цих робітників, цикл операцій, виконуваних ними, а також види та термін навчання.

При роз’ясненні матеріалу необхідно постійно слідкувати за тим, щоб набуття знань, вмінь і навичок здійснювалось через особистісну зацікавленість учнів. Тому нами був проведений аналіз досвіду роботи вчителів, що стосується даних тем, обґрунтовано мотиваційні можливості, виявлено цікаві прийоми та методи навчання.

Посилання

Боринець Н. І., Лещук Р. М. Трудове навчання. Банк ідей для творчих проектів. 5-11 класи / упоряд.: Л. М. Рак. Київ: Шкільний світ, 2011. 106 с.

Дрегуляс Е. П., Рибальченко В. В., Супрун Н. С. Текстильне матеріалознавство: навч. посіб. для студ. ВНЗ. Київ: КНУТД, 2011. 430 с.

Кучер З. С, Кучер С. Л. Матеріалознавство швейного виробництва: навчально - методичний посібник. Кривий Ріг: Видавничий дім, 2009. 320 с.

Лазур К. Р. Швейне матеріалознавство: підручник. 2- е вид. Львів: Світ, 2004. 240 с.

Патлашенко О. А. Матеріалознавство швейного виробництва: навчальний посібник. 2-е вид. Київ: Арістей, 2007. 288 с.

Пророхова І. А., Слізков А. М., Якубовська Т.О. Механічна технологія текстильних матеріалів. (Прядильне та крутильне виробництва): підручник. Київ: КНУТД, 2015. 431 с.

Супрун Н. П. Матеріалознавство швейних виробів: волокна і нитки: підручник. Київ: Знання, 2008. 183 с.

Супрун Н. П., Шустов Ю. С. Основи текстильного матеріалознавства. Київ: КНУТД, 2009. 260 с.

Трудове навчання (для дівчат): підруч. для 6-го кл. загальноосвіт. навч. закладів. / І. Ю. Ходзицька (голова) та ін. Кам'янець-Подільський: Аксіома, 2014. 240 с.

Опубліковано
2022-10-31
Як цитувати
Хоменко, Л. М., & Безлюдна, Н. В. (2022). АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ДОСВІДУ ВИКЛАДАННЯ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВА ШВЕЙНОГО ВИРОБНИЦТВА НА УРОКАХ ТЕХНОЛОГІЙ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (207), 342-347. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-207-342-347