МОДЕЛЬ ГРОМАДСЬКОГО ВИХОВАННЯ УЧНІВ У ГУРТКАХ ГУМАНІТАРНОГО НАПРЯМУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

  • Дмитро Володимирович Опарін Український державний університет імені Михайла Драгоманова https://orcid.org/0009-0000-9451-5117
  • Олександр Анатолійович Шевченко Український державний університет імені Михайла Драгоманова https://orcid.org/0000-0003-0881-0326
Ключові слова: гуманітарний напрям позашкільної освіти, громадянське виховання, громадянська компетентність, гурткова робота, позашкільна освіта, педагогічна модель

Анотація

У статті актуалізується проблема розвитку громадянського суспільства та громадянського виховання молоді як важливого педагогічного напряму в сучасних умовах. Подано огляд нормативно-правового забезпечення, що відображає державну політику у сфері розвитку громадянського суспільства, а також висвітлені результати аналізу останніх досліджень, які показують, що основна увага у останні роки приділяється вивченню проблем формування громадянської компетентності школярів. При цьому констатовано, що питання системного впровадження громадянського виховання у закладах позашкільної освіти не висвітлені у наукових дослідженнях. Мета дослідження полягає у обґрунтуванні сучасного стану громадянського виховання учнівської молоді та моделі його реалізації в умовах гуртків гуманітарного напряму позашкільної освіти. Розкрита сутність і значення громадянського виховання у контексті загального розвитку особистості. Дослідження наявного стану розвитку громадянської компетентності серед молоді показало його незадовільність. Проаналізована сукупність проблем, які спричиняють низьку ефективність громадянського виховання дітей і молоді в Україні. У статті обґрунтовується потенціал гуртків гуманітарного напряму позашкільної освіти у напрямку громадянського виховання дітей і молоді, а також подається структура комплексної моделі громадянського виховання у гуртках гуманітарного напряму, метою якої було визначення методологічного підходу до вирішення проблеми розвитку громадянської компетентності школярів з позиції особистісно-орієнтованого, ціннісного і діяльнісного підходів. Запропонована модель розкриває сутність організаційно-педагогічної діяльності у напрямку громадянського виховання відповідно до системи компонентів: цільового, змістового, операційно-діяльнісного, критеріального і результативного. Надається обґрунтування системи цілей освітньо-виховного процесу у гуртках гуманітарного напряму у сфері громадянського виховання (стратегічних, тактичних та оперативних), педагогічних принципів і цінностей, змістових орієнтирів, організаційних форм, критеріїв та показників для оцінки досягнення поставлених цілей.

Посилання

Батіщева О. Громадянська освіта як інструмент формування громадянського суспільства в Україні: проблеми та шляхи їх подолання. 2013. Режим доступу: https://eprints.oa.edu.ua/2367/.

Бойчук М. А. Запровадження громадянської освіти в Україні як необхідна умова виховання демократії. Режим доступу: http://novyn.kpi.ua/2011-1/05-filos-Bojchuk.pdf/.

Закон України «Про позашкільну освіту». Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1841-14#Text.

Дем’янчук О. П. Політична і громадянська освіта як політичний інститут: потреба формування в Україні. Гілея: науковий вісник. 2015. Вип. 102. С. 412-416. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gileya_2015_102_110.

Ковальчук О. Серйозна гра в демократію: громадянська освіта у школах України. Віче. № 1-2. 2007. Режим доступу: http://www.viche.info/journal/465//.

Концепція розвитку громадянської освіти в Україні. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/710-2018-р#Text.

Кравченко Т. В. Громадянське виховання у працях українських та британських учених. Science and Education a New Dimension. Pedagogy and Psychology. 2018. VI (68), Issue: 164.

Павленко І. Г. Громадянське виховання учнів початкової школи. Освіта України в умовах військового конфлікту на Донбасі : матер. Всеукр. наук.-практ. конф. Лисичанськ : ФОП Пронькіна К. В. 2017. 219 с. С. 150-154.

Ремех Т. О. Основні завдання громадянської освіти як складника освітньої галузі нового стандарту. Електронний збірник наукових праць ЗОІППО. № 3(45). 2021. Режим доступу: https://lib.iitta.gov.ua/728308/1/Ремех%20Т.О_тези.pdf.

Федорова Є. В. Основні завдання громадянського виховання студентів з особливими потребами. Режим доступу: https://lib.iitta.gov.ua/6677/1/Федорова.pdf.

Опубліковано
2022-10-31
Як цитувати
Опарін, Д. В., & Шевченко, О. А. (2022). МОДЕЛЬ ГРОМАДСЬКОГО ВИХОВАННЯ УЧНІВ У ГУРТКАХ ГУМАНІТАРНОГО НАПРЯМУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (207), 252-256. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-207-252-256