ОСОБЛИВОСТІ МОБІЛЬНОСТІ ЯК ПРОФЕСІЙНО ЗНАЧУЩОЇ ОСОБИСТОЇ ЯКОСТІ СТУДЕНТІВ

Ключові слова: мобільність, академічна мобільність, міжнародна освітня інтеграція, єдиний освітній простір

Анотація

Глобалізація освіти викликає справедливу критику самодостатності університетів будь-якої країни, головне завдання яких, підготовка компетентних фахівців. Більше того, сьогодні загальновизнаною є необхідність розширення академічної мобільності студентів. І тому, саме «академічна мобільність» та основні методологічні підходи до визначення сутності цього поняття розглядаються в статті. Досліджено мету, завдання, функції академічної мобільності студентів у контексті міжнародної освітньої інтеграції.

Значні зміни, що відбулися в суспільстві, докорінні зміни у сфері вищої освіти спричинили переосмислення цілей, завдань і методів організації навчання в нашій країні. Однією із головних цілей освіти стає підготовка кваліфікованих фахівців, здатних орієнтуватися в реальності, що постійно змінюється, опановувати нові сучасні технології, реалізовувати їх на практиці і успішно освоювати принципово нові галузі та види діяльності. Успішно самореалізуватися та почуватися комфортно в сучасному суспільстві, а також забезпечити його сталий розвиток зможуть фахівці, здатні мобільно вдосконалювати самих себе та перетворювати професійну дійсність відповідно до вимог часу та сучасного суспільства.

Метою статті є розкриття сутності формування особистісної мобільності майбутніх спеціалістів. Активність особистості проявляється у вмінні мобілізувати свої можливості, реалістично оцінити події та знайти своє місце у навколишньому житті, відстоювати свої погляди, тощо. Таким чином, особистісна мобільність виражає тенденцію у прагненні людини досягти задоволення своїх матеріальних і духовних потреб, що все зростають.

У результаті здійсненого дослідження було зазначено, що академічна мобільність є однією з важливих умов розвитку та самореалізації особистості в сучасних умовах. Це дає можливість студентам: продовжити отримання подальшої освіти; самостійно формувати освітню траєкторію відповідно до інтересів, схильностей, потреб; отримати додаткові знання у суміжних галузях; вдосконалювати навички іноземної мови, міжкультурного спілкування; ознайомитися з іноземною культурою, історією тощо.

Посилання

Вдович С. Особливості професійної адаптації учнів професійно-технічних навчальних закладів / Психолого- педагогічні основи професійної адаптації майбутніх фахівців : монографія. Львів : СПОЛОМ, 2008. С. 168–202.

Кремень В. Г. Освіта і наука в Україні - інноваційні аспекти : Стратегія. Розвиток. Результати. К. : Грамота, 2005. 448 с.

Сушенцева Л. Л. Формування професійної мобільності майбутніх кваліфікованих робітників у професійно-технічних навчальних закладах: теорія і практика : монографія. Кривий Ріг: Вид-во, 2011. 439 с.

Сушенцева Л. Л. Вплив інтеграційних і глобалізаційних процесів у суспільстві на зміст підготовки професійно мобільного кваліфікованого робітника, Обрій [Науково-педагогічний журнал]. №2 (39). 2014. С. 23–26.

Bandura A. Self-efficacy. In V. S. Ramachaudran (Ed.), Encyclopedia of human behavior, New York: Academic Press 4. 1994. Pp. 71-81.

Creswell J. W. & Clark V. L. P. Designing and conducting mixed methods research. Australian and New Zealand Journal of Public Health. 31(4). 2007. Рр. 388-389.

Опубліковано
2022-10-31
Як цитувати
Магдюк, О. В., & Рогульська, О. О. (2022). ОСОБЛИВОСТІ МОБІЛЬНОСТІ ЯК ПРОФЕСІЙНО ЗНАЧУЩОЇ ОСОБИСТОЇ ЯКОСТІ СТУДЕНТІВ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (207), 221-225. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-207-221-225