АРТ-МЕНЕДЖМЕНТ ЯК СКЛАДОВА ЧАСТИНА СОЦІОКУЛЬТУРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

  • Світлана Вікторівна Кулікова Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0003-0397-6853
Ключові слова: суспільство, соціокультурна діяльність, арт-менеджмент, технології, заклад вищої освіти

Анотація

У статті автор розглядає арт-менеджмент як складову частину соціокультурної діяльності. Актуальність означеної проблеми зумовлена складною соціокультурною ситуацією, що склалася в нашій країні в останні роки. Перетворення, що відбувалися протягом останних десятиліть в економічній, технологічній, соціальній галузях, багато в чому були пов’язані з масштабним впливом засобів масової інформації, розширенням міжкультурних контактів з різними країнами, реалізацією проєктних технологій, впровадженням ринкової економіки тощо, у результаті чого сучасна молода людина змушена змінювати свої світоглядні позиції стосовно людей, себе і навколишньої дійсності.

У сучасному суспільстві дедалі більшого значення набуває соціокультурна діяльність, спрямована на збереження й передачу культурних цінностей, розвиток, самоствердження та самореалізацію як окремої особистості так і групи людей у вигляді їх залучення до означених цінностей і сьогодні соціокультурна діяльність є невід’ємною частиною існування та активної діяльності особистості, організації, держави. Однією з найактуальніших є проблема підготовки майбутніх спеціалістів галузі культури та мистецтва в умовах інтеграції до світового загальноосвітнього простору на основі технологій арт-менеджменту.

Впровадження сучасних технологій арт-менеджменту у систему вищої освіти передбачає висування на перший план творчих продуктивних завдань; «занурення» в художньо-проєктну діяльність із подальшою обробкою окремих елементів та дій; слідування творчих завдань логіці зростаючої креативності, пізнавальної та розвиваючої значущості; спонукання до самореалізації у професійній діяльності, висування нових цілей та творчих задумів.

Посилання

Ариарский М. А. Шестьдесят лет научного осмысления социально-культурной деятельности и принципов подготовки ее специалистов. М.: МГУКИ, 2009. 166 с.

Лосев А. Ф. Эстетика. Философская энциклопедия. М.,1970. Т.5. 600 c.

Менеджмент соціо-культурної діяльності: стан і перспективи. Матеріали VII відкритої научно-практичної конференції (м. Луганськ, 8 лютого 2021 р.). Луганськ, 2021. С. 50–55.

Оленіна О. Арт-менеджмент у соціокультурній динаміці. Навч. посібник. Харків, 2021. 88 с.

Сидор І. П. Соціокультурні технології в організації дозвілля [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Vchu/N144/N144p146–149.pdf.

Сумінова Т. М. Арт-менеджмент як соціокультурний концепт. (2011). Електронний ресурс. Режим доступу: https://cyberleninka.ru/article/n/art-menedzhment-kak-sotsiokulturnyy-kontsept

Опубліковано
2022-10-31
Як цитувати
Кулікова, С. В. (2022). АРТ-МЕНЕДЖМЕНТ ЯК СКЛАДОВА ЧАСТИНА СОЦІОКУЛЬТУРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (207), 175-179. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-207-175-179