СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК СИСТЕМИ РІЗНИХ ТИПІВ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ДЛЯ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН НА ЄЛИСАВЕТГРАДЩИНІ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ

Ключові слова: Єлисаветградщина, національні меншини, навчальні заклади, приватні єврейські навчальні заклади

Анотація

У статті розглянуто історію становлення та розвитку різних типів навчальних закладів для національних меншин на Єлисаветградщині у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття. Актуальність проблеми пов’язана з тим, що в межах досліджуваного історичного періоду як єлисаветградський регіональний соціум в цілому, так і окремі його етнічні спільноти ставили адекватні власним ментальним, національним особливостям вимоги щодо навчання, виховання дітей, молоді та дорослого населення. З’ясовано, що процес становлення та розвиток освіти для національних меншин в регіоні в означений період супроводжувався значними труднощами, як організаційними, так і матеріально-технічними, однак втілення її в життя дало неабиякі результати завдяки створення різних типів народних шкіл для етнічних груп переважно за приватної ініціативи. Таке формування та функціонування різних форм недержавної освіти було своєрідним засобом не тільки збереження власної традиції, а й національної самоідентифікації. Узагальнення цього досвіду та його теоретичний аналіз, у свою чергу, забезпечують відповідність умовам інтегрованого здійснення освітньо- базових функцій, які випливали з обставин і потреб життя конкретного етнічного соціуму та із запитів соціокультурного життя Єлисаветградщини. Встановлено, що в окреслений період на Єлисаветградщині функціонувала розгалужена система шкіл для національних меншин. Виявлено, що єврейське населення Єлисаветградщини було одним із найактивніших в освітній сфері, активність якого виявлялася у створенні різних типів навчальних закладів, навчальні програми яких були досить широкими та давали всебічну ґрунтовну підготовку. Для всебічного обговорення питань навчально-виховного процесу в окремих закладах функціонувала педагогічна рада. Прогресивним був той факт, що до складу педагогічної ради, крім учителів, входили два представники опікунської ради, які мали право вносити пропозиції для обговорення питань на засіданні педагогічної ради. Перспективи подальших досліджень вбачаємо у розкритті ролі громадських діячів та педагогів Єлисаветградщини в розвитку освіти національних меншин.

Посилання

Акімкін О. М. Становлення та розвиток приватних навчальних закладів на Єлисаветградщині (друга половина ХІХ – початок ХХ століття). Інноваційна педагогіка: науковий журнал. Херсон: «Гельветика», 2019. Випуск 17 (Т. 2). C. 9–12.

Босько В. М. Історичний календар Кіровоградщини на 2020 рік. Люди. Події. Факти: Історико-краєзнавче видання: Довідник. Кропивницький: «Імекс-ЛТД», 2019. 331 с.

Єлисаветградська єврейська чоловіча гімназія Шалити і Волова, м. Єлисаветград Єлисаветградського повіту Херсонської губернії. Державний архів Кіровоградської області. Ф. 64. Оп. 1. Спр. 13.

Єлисаветградська міська управа, м. Єлисаветград Єлисаветградського повіту Херсонської губернії. Державний архів Кіровоградської області. Ф. 78. Спр. 892. 43 арк.

Кендюхова А. А. З історії розвитку приватної освіти. Актуальні аспекти дослідження історії міста: матеріали обл. наук.-практ. істор.-краєзн. конф. Кіровоград, 2004. С. 79– 96.

Люта О. М. Початкова освіта в Єлисаветграді другої половини ХІХ ст. Наукові записки. Серія: Історичні науки. Кіровоград: РВВ КДПУ ім. В. Винниченка. 2007. Вип. 10. С. 117–122.

Філоненко О. В. Організація освіти національних меншин у центральному регіоні України в кінці ХІХ – початку ХХ ст. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки. Кіровоград: РВВ КДПУ ім. В. Винниченка, 2013. Вип. 122. С. 374–382.

Філоненко О. В. Організація навчально-виховного процесу в приватних навчальних закладах у центральному регіоні України в імперську добу (з кінця XIX – початку XX століття). Наукові записки. Серія: Педагогічні науки. Кіровоград: РВВ КДПУ ім. В. Винниченка, 2010. Вип. 91. С. 240–244.

Філоненко О. В. Становлення гімназійної освіти у центральному регіоні України (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.). Наукові записки. Серія: Педагогічні науки. Кіровоград: РВВ КДПУ ім. В. Винниченка, 2011. Вип. 93. С. 187–192.

Філоненко О. В., Акімкін О. М. Розвиток приватної освіти на Єлисаветградщині (друга половина ХІХ – початок XX століття): монографія. Дніпро: Середняк Т. К., 2022. 256 с.

Якименко С. І., Литвиненко О. М. Жіноча середня освіта в Херсонській губернії (кінець XIX – початок XX століття): монографія. К.: Видавничий Дім «Слово», 2011. 208 с.

Опубліковано
2022-10-31
Як цитувати
Васютинська, Є. А. (2022). СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК СИСТЕМИ РІЗНИХ ТИПІВ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ДЛЯ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН НА ЄЛИСАВЕТГРАДЩИНІ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (207), 113-118. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-207-113-118