ПІДВИЩЕННЯ МОТИВАЦІЇ СТУДЕНТІВ ДО ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ПРИ НАВЧАННІ ОНЛАЙН

Ключові слова: мотивація, студент, навчання онлайн, автентичний матеріал, мережа Інтернет

Анотація

У статті розглядаються питання підвищення мотивації студентів закладів вищої освіти до вивчення іноземної мови при навчанні онлайн. На основі аналізу теоретичних джерел та матеріалів практичної діяльності встановлено, що проблему формування навчально-пізнавальної мотивації можна розглядати як навчальну та виховну мету. Якщо викладач іноземної мови викликає зацікавленість до теми заняття, він користується мотивацією як засобом навчання та виховання. Підтримання позитивної мотивації студентів до вивчення іноземної мови стає головним завданням викладача.

Велику увагу приділено причинам зниження мотивації до вивчення іноземної мови після вступу здобувача у заклад вищої освіти та дослідженню способів підвищення позитивної мотивації студентів нефілологічних спеціальностей університетів до вивчення англійської мови при навчанні онлайн. Виявлено, що з двох основних типів мотивації – зовнішньої та внутрішньої – на початку вивчення іноземної мови домінує зовнішня, вона націлює студента на досягнення «надзавдання», тоді як внутрішня з’являється пізніше, коли студент сам ставить собі завдання, що мотивують до вивчення мови. Студент тоді є мотивованим, коли йому цікаво, коли він вважає, що здатен зробити щось і результат його роботи буде помітним, тобто мотивація визначається його власними прагненнями, уявленнями та потребами. Якщо у студента є навчально-пізнавальна мотивація, тоді на перший план виходить здатність викладача постійно розвивати у студентів пізнавальні мотиви.

Наводяться приклади підтримання позитивної мотивації за допомогою урізноманітнення навчальних завдань на заняттях онлайн, в тому числі за допомогою застосування інтернет-технологій, що створює позитивну мотивацію вивчення англійської мови. Велику роль у цьому процесі відіграють автентичні матеріали за фахом з мережі Інтернет. Так, студенти спеціальності

«Готельно-ресторанна справа» шукають в глобальній мережі меню та рецепти страв на сайтах справжніх ресторанів США та Британії, вивчають та обговорюють їх, створюють презентації та використовують такі матеріали у ділових іграх.

Посилання

Занюк С. С. Психологія мотивації: Навч. посібник. К. : Либідь, 2002. 304 с.

Клочко, В. І., Коломієць, А. А. Формування мотивації навчально-пізнавальної діяльності студентів технічних спеціальностей : монографія. Вінниця : ВНТУ, 2012. 188 с.

Менсон М. Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем / пер. з англ. А. Ящук. К. : Наш формат, 2023. 160 с.

Cемакова Т. О., Бойко Л. М., Васеньова Ю. О. Активізація навчально-пізнавальної діяльності студентів в сучасних умовах: психологічний аспект. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки. Кропивницький: РВВ ЦДПУ ім. В. Винниченка, 2020. Випуск 185. C. 165-170.

Токарева Т. С. Комунікативна мотивація як важливий фактор в оволодінні німецькою мовою учнями старших класів. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки. Кропивницький: РВВ ЦДПУ ім. В. Винниченка, 2022. Випуск 206. С. 215-220.

Черчата Л. Методичні аспекти організації самостійної роботи студентів немовних факультетів з іноземної мови. Витоки педагогічної майстерності. 2014. Вип.14. С. 311-317.

Deci E., Ryan R. Intrinsic and Extrinsic Motivations: Classic Definitions and New Directions. Contemporary Educational Psychology. 2000. № 25. Р. 54–67.

The Laird’s Table Restaurant. URL: https://craufurdland.co.uk/lt

Опубліковано
2022-10-31
Як цитувати
Бойко, Л. М. (2022). ПІДВИЩЕННЯ МОТИВАЦІЇ СТУДЕНТІВ ДО ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ПРИ НАВЧАННІ ОНЛАЙН. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (207), 104-108. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-207-104-108