РОЗВИТОК ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ З СЕРЕДИНИ ХХ СТОЛІТТЯ У ДОСЛІДЖЕННЯХ ВІТЧИЗНЯНИХ НАУКОВЦІВ

  • Наталія Сергіївна Савченко Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0003-0420-3289
Ключові слова: історико-педагогічні дослідження, періодизації, етапи, соціально-політичні умови, урядова політика, престиж педагогічної професії, авторитет педагога, система професійної підготовки педагога, підвищення кваліфікації педагога

Анотація

У статті проаналізовано загальноприйняті періодизації розвитку історико-педагогічного процесу підготовки педагогічних кадрів у період з середини ХХ століття до початку ХХІ століття у дослідженнях вітчизняних науковців.

Динаміка розвитку теорії та практики освіти простежується за допомогою низки періодизацій, що представлені в історії педагогіки у великій кількості варіантів.

Як свідчить вивчення наукових джерел, у сучасних історико-педагогічних дослідженнях, присвячених розвитку різних педагогічних феноменів, як правило, відзначають певні етапи, здебільше пов’язані із політичними та соціально-економічними реформами в суспільстві.

Провідним критерієм для створення першої із загальноприйнятих періодизацій розвитку історико-педагогічного процесу стала оцінка розвитку педагогіки СРСР крізь призму особливостей соціально-політичного життя українського народу і країни. Початок та кінець того чи іншого періодів у традиційній періодизації збігаються з історичними датами переломних для української держави подій. Основним недоліком такої періодизації є розгляд історико-педагогічного процесу не як специфічного явища із суто психолого- педагогічними закономірностям, а процесом, пов’язаним безпосередньо з п’ятирічними планами, рішеннями партійних з’їздів та постанов. Через те, побудована на таких засадах періодизація розвитку історії педагогіки як науки не може бути далекосяжним підґрунтям для розгортання такого роду наукових досліджень.

В останні двадцять рокiв iстотно переглянуте, уточнене й доповнене трактування процесу розвитку вiтчизняної педагогіки XX століття. Такий результат став можливий завдяки серйозній і продуктивній дослідницькій роботі, що була проведена вітчизняними вченими за останні десятиліття. При обґрунтуванні періодизації ними було враховано низку критеріїв, а саме: динаміку розвитку педагогічної думки; характер освітніх реформ; роль і місце вчителів у суспільстві; спектр напрямів діяльності складових освіти, зокрема вивчення і популяризація перспективного педагогічного досвіду, підготовка педагогів до нововведень, їх реалізації в умовах освітніх реформ; використання новацій у навчанні та вихованні.

У процесі наукового пошуку встановлено, що на розвиток професійного статусу педагога в історії вітчизняних середніх навчально-виховних закладів мала вирішальний вплив низка чинників: соціально-політичні умови життя в країні; урядова політика в галузі середньої школи та вищої педагогічної освіти; заходи з підвищення престижу педагогічної професії й авторитету педагога в суспільстві; особливості науково-методичної роботи з педагогами в освітніх закладах; ефективність системи професійної підготовки педагога та підвищення його кваліфікації.

Посилання

Борисенко В. Й. Курс української історії: з найдавніших часів до XX століття. К., 1996. 356 с.

Калинин М. И. О коммунистическом воспитании и воинском долге : сб. речей, докладов, статей. М. : Воениздат, 1967. 726 с.

Крисюк С. Післядипломна освіта педагогічних кадрів: реалії і перспективи. Освіта і управління. 1997. Т. 1. № 1. С. 85-92.

Попова О. В. Становлення і розвиток інноваційних педагогічних ідей в Україні у XX ст. : монографія. Харків : „ОВС”, 2001. 256 с.

Примаков В. Проблема изучения передового педагогического опыта в системе повышения квалификации учителей начальных классов УССР (50-60-е годы ХХ века). Научная библиотека КиберЛенинка. URL : http://cyberleninka.ru/ar

Сухомлинська О. В. Історія педагогіки як наука і як навчальний предмет: актуальні проблеми. Шлях освіти. 2003. № 1. С. 39-43.

Сухомлинська О. В. Періодизація педагогічної думки в Україні: кроки до нового виміру. Педагогічна газета. 2002. № 10-11. С. 3-4.

Тарарак Н. Г.Теорія та практика формування ціннісних орієнтацій студентів в історії вітчизняних вищих навчальних закладів мистецького профілю (20-ті рр. XX століття ‒ початок XXI століття) : автореф. дис ... д-ра пед. наук : 13.00.01. Харків, 2016. 40 с.

Юткало С. Ю. Значення і формування авторитету і престижу вчителя загальноосвітнього навчального закладу. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах : зб. наук. пр. Запоріжжя : Вид-во Класичного приват. ун-ту, 2012. Вип. 27 (80). С. 496-501.

Опубліковано
2022-10-31
Як цитувати
Савченко, Н. С. (2022). РОЗВИТОК ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ З СЕРЕДИНИ ХХ СТОЛІТТЯ У ДОСЛІДЖЕННЯХ ВІТЧИЗНЯНИХ НАУКОВЦІВ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (207), 58-63. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-207-58-63