ВИКОРИСТАННЯ ПРОЄКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ПРОФЕСІЙНИЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ

Ключові слова: проєктна діяльність, професійна освіта, проєктування, майбутній викладач, технологічна освіта, підготовка викладача

Анотація

У статті розкрито проблему підготовки майбутніх викладачів до організації проєктної діяльності учнів/студентів, готовність викладача до навчання учнів/студентів проєктної діяльності, як складової його професійно-педагогічної роботи, що дозволяє забезпечити грамотне, професійне та творче впровадження її у навчальний процес закладів освіти.

Процеси глобалізації світової системи сприяють усуненням старих і трансформацією існуючих інституцій, які були спричинені стрімким розвитком технологій. Для підготовки майбутнього викладача до нового типу педагогічної діяльності необхідна побудова системи навчання, яка орієнтована на становлення готовності до використання проєктної діяльності. Розроблена дослідно- експериментальна програма по використанню проєктної роботи студентів і на підставі цього формування педагогічних знань. Етапи: 1 етап. Формування в студентів позитивного відношення до виконання проєктної діяльності. ІІ етап. Залучення студентів до процесу рішення творчих проєктних задач. ІІІ етап. Контроль з боку експериментатора за впливом проєктної роботи на рішення задач на зростання рівня активізації студентів і зростання педагогічних знань. Проєктну діяльність у навчальному процесі можна розглядати як високо мотивовану самостійну, пошукову та пізнавально-трудову діяльність, орієнтовану на створення навчального проєкту, що виконується під керівництвом педагога. Сутність проєктної діяльності – стимулювання інтересу як в студентів, так і у викладачів до певних проблем, що зумовлює володіння визначеною сумою знань, та через проєктну технологію, що передбачає розв'язання однієї або цілої проблем, дозволяє практично їх застосувати, ідучи від теорії до практики, дотримуючись відповідного їх балансу на кожному етапі навчання.

Проєктна діяльність, на відміну від традиційної, сприяє розвитку й саморозвитку студентів як суб’єктів культури, творців і проєктувальників свого життя. Проєктна діяльність студентів забезпечує пріоритет соціально-значимих знань і умінь, що найбільше відповідає парадигмі особистісно-орієнтованої освіти, тому що саме ці знання і вміння дозволяють молоді упродовж життя успішно реалізуватися у професійній діяльності.

Посилання

Єрмаков І. Г . Метод проєктів у контексті життєвих результатів діяльності учнів. Проєктна діяльність у ліцеї: компетентнісний потенціал, теорія і практика: наук.-метод. посібник / за ред. І. Єрмакова, С. Шевцової та ін. Київ : Департамент, 2008. 520 с.

Матяш Н. Інноваційні педагогічні технології. URL: https://books.google.com.ua/books/about/

Коберник О.М., Ящук С.М. Методика організації проєктно-технологічної діяльності на уроках трудового навчання: Навчально-методичний посібник. Умань, 2001. 82 с.

Проєктно-технологічна діяльність учнів на уроках трудового навчання: теорія і методика: Монографія / За заг.ред. О.М. Коберника. Київ: Наук. світ, 2003. 172 с.

Савченко Л.О. Застосування проєктної діяльності в практиці вищої педагогічної школи. Проєктна діяльність у технологічній освіті: монографія / В. С. Пекельна, Л. О. Савченко та ін. Кривий Ріг: СПД Залозний В.В., 2012. С. 30-48.

Сідоренко В., Калігаєва О. Політехнічна освіта: сучасне бачення проблеми. Трудова підготовка в закладах освіти. 2005. №2. С. 4-7.

Терещук А., Вдовиченко А. Навчання учнів основних етапів проєктно-технологічної діяльності. Трудова підготовка в закладах освіти. 2004. №4. С. 10-13.

Цимбалару А. Організація проєктної діяльності сучасного вчителя. Початкова освіта. 2008. № 32. С.16-31.

Яковлєва В.А. Підготовка майбутніх педагогів до проєктної діяльності як засіб формування компетентного вчителя трудового навчання. Науковий часопис Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова. Серія 5. Педагогічні науки: реалії та перспективи. Вип.54: зб.наук.праць. Київ: Вид-во НПУ імені М.П. Драгоманова, 2016. С.238-243.

Savchenko L. Functional role of monitoring in assessing the quality of future handicraft teacher training. Science and education. 2018. Issue 2. 186-192. Odessa. Submitted of January, 26 2018 DOI: https://doi.org/10.24195/2414-4665-2018-2-25

Опубліковано
2022-10-31
Як цитувати
Савченко, Л. О., Саф’ян, К. Ю., & Коваленко, І. В. (2022). ВИКОРИСТАННЯ ПРОЄКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ПРОФЕСІЙНИЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (207), 53-58. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-207-53-58