ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТ – ШЛЯХ ДО ЗБІЛЬШЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТНЬОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

  • Володимир Анатолійович Панченко Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0002-4927-0330
  • Ігор Васильович Піка Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0009-0009-3138-6667
Ключові слова: управління часом, тайм-менеджмент, освітня організація, ефективне використання часу

Анотація

Розглянуто поняття «тайм-менеджмент». Проаналізовано та розкрито різні підходи вчених до визначення сутності тайм- менеджменту. Запропоновано авторське тлумачення поняття «тайм-менеджмент». Розглянуто наявний інструментарій тайм- менеджменту та проаналізовано особливості його застосування у вітчизняній практиці. Обґрунтовано важливість застосування методик управління робочим часом з метою підвищення ефективності функціонування освітньої організації у сучасних умовах.

Тайм-менеджмент, або управління часом – це система, спрямована на узгодження своїх дій із часом. Це наука про те, як спланувати чіткий графік роботи на день, тиждень, місяць, рік або все життя. У результаті оптимізації робочий час можна використовувати ефективніше. Тайм-менеджмент стосується не лише організації робочого часу, а й обстановки робочого місця, спілкування з колегами по роботі й багатьох інших чинників, які можуть вплинути на певний час. Впровадження тайм- менеджменту дає змогу працівникам освітньої організації систематизувати процес планування, більш ефективно використовувати робочий час, підвищити швидкість розв’язання проблем і виключити їх повторну появу, скоротити час на пошук документів та вчасно розставити пріоритети, підвищити ефективність використання баз даних.

Доведено, що впровадження технології тайм-менеджменту в освітній організації послужить оптимальним способом підвищення конкурентоспроможності загалом і максимально ефективного використання людських ресурсів. Розвиток будь-якої організації напряму залежить від того, як його працівники планують та організовують свою діяльність з врахуванням часових обмежень, а саме як менеджер цьому сприяє. Раціонально організований тайм-менеджмент також дає співробітникам усвідомлення того, що неефективне використання робочого часу – це не тільки втрати керівництва освітньої організації, а й їхні власні, які можуть призвести до значного скорочення ефективності діяльності і, як наслідок, до зменшення заробітної плати. Використання принципів та технологій тайм-менеджменту на практиці підвищує ефективність діяльності освітньої організації, скорочує до мінімум витрати часу та створює можливість досягти бажані результати та цілі.

Посилання

Буняк Н. М. Тайм-менеджмент як інструмент підвищення ефективності діяльності підприємства. 2018. № 14. С. 279-283.

Гаврилюк О. М. Тайм-менеджмент як складова успішної комунікативної взаємодії в індустрії туризму України. Ефективна економіка. 2016. № 1.

Писаревська А. І. Використання тайм-менеджменту для підвищення ефективності управління персоналом. Вісник Херсонського державного університету. Серія «Економічні науки». 2016. Вип. 20. Ч. 1. С. 148-153.

Скібіцька Л. І. Тайм-менеджмент:навчальн. посібник. для студ. екон. вишів. Київ: Кондор, 2009. 528 с.

Ткаченко І. В. Тайм-менеджмент. Мистецтво керувати своїм часом. Харків: Аргумент Принт: Віват, 2014. 218 с.

Кові С. Сім навичок високоефективних людей. М.: Омега-Л, 2005. 114 с.

Гудзь, М.В., Попович Д.А. Тайм-менеджмент як технологія ефективної організації робочого часу персоналу. Тиждень науки. 2016. Т. 3. С. 486-487.

Кучер Л.Р. Тайм-менеджмент як засіб підвищення ефективності діяльності керівника. Інноваційна економіка. Всеукраїнський науково-виробничий журнал. 2015. №4 С. 203-205.

Опубліковано
2022-10-31
Як цитувати
Панченко, В. А., & Піка, І. В. (2022). ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТ – ШЛЯХ ДО ЗБІЛЬШЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТНЬОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (207), 33-37. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-207-33-37