СУТНІСТЬ ВИКЛАДАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ В АСПІРАНТУРІ

Ключові слова: іншомовне спілкування, науково-професійна комунікація, комунікативна компетенція, науково-дослідна робота, аспірантура, технічний виш, міжнародне наукове середовище

Анотація

Викладання іноземної мови професійного спрямування в аспірантурі визнано сьогодні пріоритетом у оновленні освіти в Україні. Іншомовне (англомовне) спілкування є невід’ємним компонентом навчальної діяльності вчених і включає такі складові: вивчення англійської мови як способу оволодіння спеціальністю та як засобу  розвитку майбутніх вчених. Воно стає інструментом самоосвіти молодих дослідників, що значно підвищує їхні професійні шанси знайти себе в міжнародному академічному середовищі.

Сучасна методична література не пропонує достатньо детального аналізу сутності викладання англійської мови в процесі підготовки наукових кадрів у вищих технічних навчальних закладах, що стало причиною написання нашої роботи та зумовило мету статті – дослідити зміст і завдання викладання англійської мови під час навчання в аспірантурі вищого технічного навчального закладу, а саме Одеської державної академії будівництва та архітектури. 

Автори розглядають основні завдання  дисципліни «Іноземна мова професійного спрямування» та программу її вивчення в аспірантурі, яка передбачає, що до кінця навчання молодий вчений повинен володіти всіма видами мовленнєвої діяльності, а саме, читанням, письмом, говорінням та аудіюванням.

У роботі вивчено  структуру та зміст курсу англійської мови в аспірантурі, який базується на оригінальних англійських і американських джерелах, та має за головну  мету розвиток академічних та професійно орієнтованих комунікативних мовленнєвих компетенцій майбутніх науковців, які в результаті оволодіння цим курсом повинні знати основну лексику та термінологію, що використовується у науковому англомовному середовищі. До кінця навчання, передбаченого даною програмою, лексичний запас аспіранта повинен скласти не менше 5500 лексичних одиниць з урахуванням вузівського мінімуму і потенційного словника, включаючи приблизно 500 термінів за профілюючою спеціальністю.

Також надається аналіз тем завдань для самостійної роботи, спрямованих на закріплення тем аудиторних занять і на ознайомлення зі змістом наступних; розкривається тематика письмових робіт, що  співвідносяться з розділами і темами дисципліни; приділяється увага контролю успішності навчання.

Отже, можна зробити висновок, що сутність викладання англійської мови в аспірантурі технічного вишу полягає у розвитку комунікативної компетенції студентів з метою оволодіння професійною іноземною мовою на достатньому рівні, що дозволяє вести академічну комунікацію в міжнародному науковому просторі. Надалі планується дослідити підходи до самостійної, індивідуальної та дистанційної освіти під час навчання в аспірантурі.

Посилання

Vyshcha osvita Ukrainy i Bolonskyi protses : navch. posibnyk (2004) [Higher education in Ukraine and the Bologna process: textbook]. Ternopil.
Prohrama z anhliiskoi movy dlia profesiinoho spilkuvannia. (2015). [The English language curriculum for professional communication].
Prohrama z anhliiskoi movy dlia universytetiv / instytutiv (piatyrichnyi kurs navchannia): Proekt (2018). [English / Universities Curriculum (Five Year Course): A Project].
Stepko, M.F. (2004). Bolonskyi protses i navchannia vprodovzh zhyttia. [Bologna process and learning during life]. Kharkiv.
Common European Framework of Reference for Languages: Learning, Teaching, Assessment. (2011). Cambridge University
Опубліковано
2021-11-29
Як цитувати
Мар’янко, Я., & Огреніч, М. (2021). СУТНІСТЬ ВИКЛАДАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ В АСПІРАНТУРІ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (201), 104-108. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2021-1-201-104-108