ЕКОДИЗАЙН У ДЕКОРАТИВНО-УЖИТКОВОМУ МИСТЕЦТВІ: ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ПІДГОТОВКИ УЧИТЕЛІВ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЙ

  • Людмила Олександрівна Чистякова Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0002-9076-2484
Ключові слова: вчителі трудового навчання та технологій, виховання учнів, екодизайн, декоративно-ужиткове мистецтво

Анотація

Фахова підготовка вчителя трудового навчання та технологій є інтеграційним процесом, що ґрунтується на взаємодії педагогічних і особливих, характерних тільки для цієї спеціальності, змістових і технологічних аспектів. Це, з одного боку, дозволяє при вивченні проблеми підготовки майбутнього вчителя використовувати теоретичні основи трудового навчання і виховання, становлення вчителя, здатного забезпечити навчальну діяльність і художню освіту, поєднання навчання з продуктивною працею, трудову підготовку і виховання учнів. З другого боку, це зобов'язує будувати педагогічний процес з урахуванням специфічних аспектів майбутньої педагогічної діяльності вчителя, які випливають з характеру і змісту праці в сфері декоративно-ужиткового мистецтва і художньо-трудової творчості, їх техніко-технологічних та організаційно-економічних основ, а також змісту трудового навчання та технологій в закладах загальної середньої освіти.

Досить поглиблену практичну підготовку майбутніх учителів трудового навчання та технологій забезпечує опанування ними теоретичними та практичними основами екодизайну та декоративно-ужиткового мистецтва як складової частини національної культури. Такі знання, уміння й навички необхідні для професійної діяльності майбутнього вчителя. Важливо сформувати у студентів навички планування роботи, розроблення проєктів з дизайну – від задуму до технологічної послідовності виготовлення та оздоблення виробу, розвивати творчі здібності студентів, формувати естетичні смаки. Опановуючи технологією «Арт-квілт», студенти розвивають свої навички ощадливого використання ресурсів, дизайнерське бачення та креативність.

Посилання

Давиденко І.В. Дослідження принципів використання вторинних текстильних матеріалів в проектуванні сучасного костюма. Технології та дизайн, 2017. № 3. С. 1–8.
Hofverberg H., Maivorsdotter N. Recycling, сrafting and learning – an empirical analysis of how students learn with garments and textile refuse in a school remake project. Environmental Education Research. Volume 24, Number 6, 3 June 2018, pp. 775-790.
Jolanta Owidzka : przerwana przestrzeń, tkanina = broken, fibre art / [red. katalogu Marzenna Guzowska ; tł. Jolanta Holzman, Jolanta Owidzka]. Warszawa : Galeria Sztuki Współczesnej Zachęta, 1998. 27 s. URL: http://www.mosart.pl/galeriabwa-archiwum-1998/detail,nID,2213 (дата звернення 10.11.2021р.)
Report on the implementation of the Circular Economy Action Plan. (European Commission, 2019). URL: https://ec.europa.eu/commission/publications/report-implementation-circular-economy-action-plan-1_en (дата звернення 10.11.2021р.)
Ryn S., Cowan S. Ecological design. Washington : DC. Island Press. 1996.
Чистякова Л.О. Сталий розвиток і екологічна освіта: проблеми впровадження в процесі підготовки вчителя трудового навчання та технологій. Збірник наукових праць «Педагогічні науки», 2020. №93. С 123–127.
Опубліковано
2021-11-29
Як цитувати
Чистякова, Л. О. (2021). ЕКОДИЗАЙН У ДЕКОРАТИВНО-УЖИТКОВОМУ МИСТЕЦТВІ: ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ПІДГОТОВКИ УЧИТЕЛІВ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЙ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (201), 42-45. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2021-1-201-42-45