МЕТОДИЧНІ ПРИЙОМИ ФОРМУВАННЯ ТВОРЧОГО БАЧЕННЯ У ДОШКІЛЬНИКІВ

  • Світлана Олександрівна Федотова Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0002-7257-122X
Ключові слова: дитина-дошкільник, творче бачення (творча уява), творче ставлення (оцінка), підтексти (смисловий, емоційний)

Анотація

У статті розглянуто методичні прийоми, що спрямовані на розвиток і формування творчого бачення, творчого ставлення у дитини-дошкільника.

Сучасна дошкільна освіта орієнтується на розвиток творчої особистості, на підвищення зацікавленості та активності дітей-дошкільнят у вихованні та навчанні, на розвиток репродуктивної та творчої уяви (творчого бачення), на формування оціночних суджень, творчого ставлення до змісту вірша.

Важливість читання віршів зумовлена їх високою емоційністю, мелодійністю, ритмікою та пізнавальними можливостями, а також жанровою специфікою, що виявляється передусім у доступності віршів дітям дошкільного віку.

Виразне читання віршів допоможе дитині зрозуміти зміст твору, характер персонажів, мотивацію їх вчинків, осягнути емоційний потенціал твору і почуття героїв. Завдяки виразному читанню дитина сама навчиться передавати свої почуття і краще розуміти почуття інших: дітей і дорослих.

Робота над формуванням творчого бачення, творчого ставлення, над розкриттям підтекстів (смислового та емоційного) – це важливий підготовчий етап у процесі оволодіння навичкою виразного читання віршованого твору дошкільником. Адже без чіткого розуміння смислу тексту, яке базується на розкритті /усвідомленні/ лексичного значення всіх слів, незрозумілих дитині, без уявлення яскравого зорового образу, без сформованої своєї власної творчої оцінки (ставлення) дитина-дошкільник не зможе виразно прочитати твір.

Творче бачення, творче ставлення доцільно розвивати у дітей-дошкільників за допомогою питань, які стимулюють дитячу уяву, формують оцінку змісту, розуміння емоцій, що закладені у творі.

Робота над зображальними засобами: епітетами, порівняннями, метафорами – необхідна складова для розвитку дитячої уяви, оцінки. Яскраві поетичні засоби розкриють дитині красу поетичного мовлення, допоможуть осягнути фантастичний світ віршів і уявити реальні зорові картини.

Посилання

Дитина: Освітня програма для дітей від двох до семи років /наук. кер. проекту В. О. Огнев’юк; авт. кол.: Г. В. Бєлєнька, О. Л. Богініч, Н. І. Богданець-Білоскаленко [та інш.]; наук. ред.: Г. В. Бєлєнька, М. А. Машовець; Мін. осв. і науки України, Київ. ун-т ім. Б. Грінченка. К.: Київ. ун-т ім. Б. Грінченка, 2016. 304 с.

Живицкая Л. В. На уроке и после урока. Дидактический материал по русскому языку: пособие для учителя начальних классов. Кировоград, 2002. 164 с.

Капська А.Й. Виразне читання. К.: Вища школа, 1986. 168 с.

Сапун Т. М., Почашинська М. О., Канчук В. А. Уроки читання у другому класі: Посібник для вчителя. Тернопіль: Підручники і посібники, 2001. 176 с.

Опубліковано
2022-02-07
Як цитувати
Федотова, С. О. (2022). МЕТОДИЧНІ ПРИЙОМИ ФОРМУВАННЯ ТВОРЧОГО БАЧЕННЯ У ДОШКІЛЬНИКІВ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (203), 149-153. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-203-149-153