МЕТОДИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ У ПРОЦЕС ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ВІДКРИТОЇ ОБЛАСНОЇ УЧНІВСЬКОЇ ОЛІМПІАДИ З ФІЗИКИ У ЗАПОРІЗЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

Ключові слова: відкрита олімпіада з фізики, олімпіадні фізичні завдання, майбутній вчитель фізики, квазіпрофесійна діяльність студента, професійна підготовка

Анотація

У даній статті розглянуті методичні особливості впровадження у процес підготовки майбутніх вчителів фізики відкритої обласної учнівської олімпіади з фізики у Запорізькому національному університеті.

Метою статті було висвітлення методичних особливостей впровадження у процес підготовки майбутніх вчителів фізики першої відкритої обласної учнівської олімпіади з фізики у Запорізькому національному університеті (ЗНУ). Університетська олімпіада з фізики проводилася за програмою з фізики 11 класів, але завдання за своїм змістом допускали можливість їх розв’язання не лише одинадцятикласниками. Іншою відмінністю олімпіади була наявність різних видів задач (розрахункові задачі, задачі, що потребують оцінних міркувань, а також задачі, що передбачають застосування теоретичних знань для опису фізичного експерименту). Такий підхід до складання олімпіадних завдань мав на меті виявити рівень сформованості в учнів різних аспектів вміння розв’язувати задачі.

Започаткована авторами статті та запроваджена у Запорізькому національному університеті відкрита обласна олімпіада з фізики відіграє не лише важливе значення для активізації творчої діяльності учнів у навчанні фізики, але й є дієвою організаційною формою професійної підготовки студентів, що навчаються за спеціальністю 014 Середня освіта предметної спеціальності 014.08 Середня освіта (Фізика). Студенти – майбутні вчителі фізики активно долучаються до цього масового заходу, зокрема до організаційної й аналітичної роботи.

Пріоритетні напрями подальшої роботи пов’язані з розробленням та впровадження в освітній процес відкритої обласної університетської олімпіади з фізики для учнів 7-11 класів.

Посилання

Гончаренко С. У., Коршак Є. В. Фізика. Олімпіадні задачі. 7–8 класи. Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 1998. 72 с.

Гончаренко С. У., Коршак Є. В. Фізика. Олімпіадні задачі. 9–11 класи. Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 1999. 200 с.

Давиденко А. А. Методика розвитку творчих здібностей учнів у процесі навчання фізики (теоретичні основи) : монографія. Ніжин : Аспект-Поліграф, 2004. 264 с.

Кремінський Б. Г. Використання задач у роботі з обдарованою молоддю з фізики. Вісник Чернігівського державного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка. Серія: педагогічні науки / гол. ред. М. О. Носко. Чернігів : ЧДПУ. 2010. Вип. 77. С. 97–100.

Кремінський Б. Г. Теоретичні і методичні засади роботи з інтелектуально обдарованою молоддю з фізики: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра пед. наук : 13.00.02. Київ, 2012. 40 с.

Навчальні програми для 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Фізика. Пояснювальна записка. URL: https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/navchalni-programi/navchalni-programi-dlya-10-11-klasiv (дата звернення: 25.04.2021).

Павленко А. І. Методика навчання учнів середньої школи розв’язуванню і складанню фізичних задач : навч.-метод. посібник. Запоріжжя : Прем’єр, 2000. 102 с.

Разумовский В. Г. Творческие задачи по физике в средней школе. Москва : Просвещение, 1966. 154 с.

Опубліковано
2021-04-26
Як цитувати
Андрєєв, А. М., & Тихонська, Н. І. (2021). МЕТОДИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ У ПРОЦЕС ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ВІДКРИТОЇ ОБЛАСНОЇ УЧНІВСЬКОЇ ОЛІМПІАДИ З ФІЗИКИ У ЗАПОРІЗЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (198), 12-15. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2021-1-198-12-15